+36 1 / 409-36-43

saxmed@saxmed.hu

1162 Budapest

(Árpádföld), Cserhida u. 8.

Nyitvatartás

Hétfő-Péntek: 10-16 óráig

Segíthetnek a lökéshullámok

Mi is az isiász?

Az isiász tünetegyüttes, beleértve a fájdalmat, amelyet a bal, jobb vagy mindkét ülőideg általános összenyomása és/vagy irritációja okozhat. A fájdalom a hát alsó részén, a fenékben és/vagy a láb és a lábfej különböző részein érezhető. Az esetenként súlyos fájdalom mellett zsibbadás, izomgyengeség, szúrás is előfordulhat.  Társulhat hozzá bizsergő érzés, mozgási vagy a lábat érintő fájdalmak is. Jellemzően a tünetek általában csak a test egyik oldalán érezhetők.

Bár az isiász a derék- és lábfájdalom viszonylag gyakori formája, a kifejezés valódi jelentését gyakran félreértik. Az isiászt sokféle dolog okozhatja, porckorongsérv, gerincszűkület, különböző kiváltó pontok, akár terhesség is. Bizonyos szokások, mint például a túl hosszú állás vagy a pénztárcával a zsebben ülő ülés is ülőideg fájdalmat okozhatnak. Sok tünetet okozhat a napi stressz,  a munka által kiváltott helyzetek,  például sok ülés vagy szerszámos öv viselése.

A lökéshullám készülékkel kiválóan lehet e tüneteket enyhíteni

Napi 3×10 perces kezeléssel hatékonyan segíti  csillapítani a fájdalmat,  a káros lerakódások feloldását,javítani a vérellátást, fellazítani, oldani a feszes, görcsös, letapadt izmokat,

A készülék használatával  szabadabb, fájdalommentesebb lehet a mozgás!

Miért fájhat a térdünk?

A térdfájás igen sok embert érintő panasz. Oka többféle probléma lehet.

A térdfájás oka sok külső és belső tényezőtől függhet, de ezek nem mindegyike jár együtt gyulladással. Sok esetben a térdfájást sérülés, túlerőltetés, fertőzés vagy még időjárás változásai is okozhatják, de esetleg az ízületi fájdalomnak egyes betegségek lehetnek az okai (így az influenza is). A térdfájás ezen kívül az ízületi merevséget, a mozgás fájdalmassá vagy nehézkessé válását, esetleg annak beszűkülésével járhat.

Amennyiben a problémát gyulladás okozza:

– az érintett ízület meg is duzzadhat,

– a bőr kipirosodhat,

– érintésre meleggé válhat a testrész,

A gyulladás érinthet kizárólag egy ízületet (ennél az esetnél a túlerőltetés áll a kialakulásának hátterében) , de több ízületre is átterjedhet.

Az ízületi gyulladás azonban belgyógyászati problémákra is utalhat

Porckopás

Tünetei hasonlóak a térdfájáséhoz

A térdet érintő porckopás az ízületi gyulladással és a térdfájással azonos gondokat okozhat, a tüneteik között sok ugyan olyan (pl. a fájdalom vagy a mozgás beszűkülése mindegyik problémánál jelentkezhet), ugyanakkor a kialakulásának mechanizmusa eltérő lehet, ráadásul porckopás esetén más szövetek is érintettek lehetnek.

Az ízületi fájdalomtól és az ízületi gyulladástól eltérően a porckopás degeneratív betegségnek tekinthető, a fájdalom lassan, hosszú idő alatt alakul ki. Ugyan akkor a sérülésre visszavezethető térdfájást gyorsan alakulhat ki, akár csak egy rossz mozdulatot követően. A porckopásnál az ízületeket „összekötő” porcréteg elvékonyodik, a gyulladás érintheti az ízületi rést (synoviumot), a szalagokat és inakat, sőt még a csonthártyát is.

A térdfájás, az ízületi gyulladás és a porckopás igen hasonló betegségek, sok esetben igen hasonlatos tünetekkel. A porckopás pedig az ízületi gyulladás egy fajtájának is tekinthető. Viszont ezek a betegségek más-más korosztályoknál jelentkezhetnek, és mások a kialakulásuknak a rizikófaktorai. Az ízületeket érintő megbetegedések megelőzéséért sokat tehetünk, és kell is tennünk!

Fontos a megfelelő életmód, és a már kialakult problémáknál megfelelő kezeléssel enyhíthetjük a fájdalmas tüneteket.

A lökéshullám terápia számos mozgásszervi fájdalmat csillapít. Legyen szó nyak-, váll-, derék-, könyök-, csípő-, térd- vagy talpbetegségről.

A fájdalmas helyre juttatja a hullámot, az beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a keringést és az anyagcserét, oldja a triggereket, a lerakódásokat, legyen az meszesedésből, kopásból adódó.

Isiászom van?

Mikor egy hirtelen mozdulatnál, vagy egy tüsszentés, köhögés alkalmával éles fájdalom hasít a derékba, mely esetleg a lábszárba is kisugárzik, számításba kell venni hogy isiász okozza, párosulhat hozzá akár tartós zsibbadás és fájdalom is.

Az ülőideg-gyulladás – ülőidegzsába – isiász, a nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Ez a gerinc deréki szakaszából kiinduló, a lábszárba is jelentkező fájdalmak, tünetek együttese. Az okok sok félék lehetnek, de az ülő életmód áll legtöbbször a háttérben. De kiváltó ok lehet még a porckorongsérv, az ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség. Sok esetben egy rossz mozdulat, rosszul időzített emelés okozza.

Tünetek

A jelentkezhet hirtelen is, de lassan, fokozatosan is. Jellemző lehet még a zsibbadás, érzéketlenség, szúró érzés, esetleg izombénulás, de igen súlyos esetek akár vizelet- vagy széklet-visszatartási problémát is okozhatnak. A fő tünet ellenben, a derékfájás amely a lábszárba kisugárzik. A fájdalom foka más és más , lehet enyhe, de elviselhetetlen is. A fájdalom jelentkezhet a derék és a térd között, a farpofa közepétől a vádli külső felszínén a negyedik és az ötödik lábujj közötti területig lefutva, illetve a far belsejétől a belső boka irányába haladva, a belső talpfelszínig húzódva.

Az isiászt jelezheti egy hirtelen nyilalló fájdalom, általában az egyik lábban jelentkezik. Ez a hexenschuss.

Hatékony segítség lehet az orvosi kollagén injekció, a természetes mechanizmusokon alapuló lökéshullám terápia.

Sarkantyú – Csontkinövés a sarokcsonton

Csontkinövés a sarokcsonton

A sarkantyú gyakran kialakuló elváltozás a sarok hátsó részén, esetleg  talpi oldalán található csontkinövés, egy fajta meszes tüske a sarokcsonton.  A sarok alsó felszínén lévő csontkinövés a hosszanti szalag eredési területének meszesedése, a sarok hátsó felszínén pedig az Achilles ín tapadásának a meszesedéséből keletkezhet.  Maga a kinövés nem fáj. De amennyiben begyullad igen nagy fájdalmakat okozhat!

 

Hogyan alakul ki?
A meszesedés létre jöhet : túlterhelés miatt-  pld. túlsúly -,  vagy irritáció –  pld. nem megfelelő lábbeli viselése -, vagy tartós megterhelés (pl. állómunka végzése) okán.

A  leggyakoribb kialakulási ok,  lúdtalp miatt túlfeszülő a talpi szalag. A talpi szalag feladata, hogy a talpi boltozatot áthidalva tartson.  Amennyiben a boltozat lelapul, az áthidaló szalag túlfeszül, és erősebben húzza az eredési területet. Ez  meszesedés okoz. Krónikus gyulladás esetén is kialakulhat meszesedés, főleg az Achilles ínnál.

 

Milyen panaszokat okoz?
A meszesedés magától nem fáj, viszont a belőle származó lerakódások felszaporodnak a szövetek között , és az így, a keletkezett gyulladás igen. Ilyenkor a sarokra ráállni, lépni nagyon fájdalmas tud lenni. Főleg, ha a talpi oldalon van a gyulladás.

 

Hogyan kezelhető?
Pihentetés, a láb óvatos tornáztatása, a lábszár izmainak nyújtása és masszírozása segít, egyéb terápiákkal együtt alkalmazva. A fizikoterápiás kezelések egyszerű esetben jó hatásúak. Sokféle gyulladáscsökkentő krém kapható, érdemes kipróbálni valamelyiket. Gyulladáscsökkentő gyógyszert orvosi javaslatra szedjünk. Az erős sarokfájdalom ezeknek a kezeléseknek néha ellenáll. Amennyiben a fentebb leírt a kezelésekre nem szűnik a fájdalom, akkor a legerőteljesebb terápiák egyikét kell választani: ez a lökéshullám terápia, mellyel hozzájárulhat

  • keringés, az anyagcsere javításához
  • a fájdalom közvetlen csillapítására
  • a merev, görcsös érzések megszüntetéséhez
  • a sarkantyú okozta problémák enyhítésére
  • izomlazítás: a kötött izomzat lazulása, a triggerpontok – görcsös csomók az izomzatban – oldásához,
  • letapadások megszüntetéséhez,
  • a kötőszövet – fascia – lazításához,
  • esetleges lerakódások – meszesedés-kopásból adódott – oldásához,
  • mozgékonyság fokozásához.

 

El lehet tüntetni a meszesedést?
Magát a sarkantyút kezelésekkel nem, ez műtéti megoldást igényel.  De ha nem idéz elő gyulladást, akkor szerencsére semmilyen panaszt, fájdalmat nem okoz. Ezért a kezelés elsődleges célja a gyulladás megszüntetése és nem a mész eltüntetése. Ez minden ízületi területre érvényes. A meszesedés legtöbbször a szervezet védekező reakciójaként alakul ki. Ehhez nyújthat segítséget a lökéshullám terápia is.

Teniszkönyök mint háziasszony betegség?

Tenisz és golfkönyök fájdalom

Sokan azt gondolják, ez a probléma egy sportsérülés miatt alakulhat ki, de ez egy nagy tévedés!

A „teniszkönyököt” akár háziasszony könyöknek is hívhatnánk, mivel kialakulásában a könyököt mozgató, de a kéz hozzá kapcsolódó manipulációs izomzatának a túlterhelése áll a keletkezés hátterében.

Aki gyakran ismétlődő mozdulatokból álló erős fizikai munkát végez,  főként, ha a feszítő izomzat fokozottabban igénybe van véve, jelentkezhet ez az elváltozás.

A kart igénybe vevő fizikai munkák (kertészkedés, emelés, teregetés, dörzsölés, után ugyanúgy előfordulhat, mint gépelés, zongorázás, teniszezés vagy más labdajáték után, sőt, még a sok írás is kiválthatja…..

Segítség, fáj a térdem!!

Segítség, fáj a térdem!!

Már fiatal korban jelentkezhetnek a fájdalmak, nem szabad elbagatelizálni, mert a kezeletlen térdproblémák az ízület maradandó károsodását okozhatják. A térdfájdalom bármilyen életkorban kialakulhat, fiatal korban inkább sportolás vagy egyéb fizikai igénybevétel kapcsán alakul ki, míg idősebbeknél a fájdalom oka leggyakrabban az ízületek kopása.

 

Elülső térdfájdalom (patellofemoralis fájdalom): Ez az érzés térdkalács mögött jelentkezik, hosszas ülést, lépcsőzést követően érezhető. Kialakulásában a patella (térdkalács) körüli izmok működésének hibája, valamint túlterhelés játszik szerepet. Leggyakrabban a sportolókat érintheti…pld.: futók, labdarúgók, kosárlabdázók, teniszezők.
A túlterhelés kerülésével, egyénre szabott gyógytornával (térd körüli izmok célzott erősítése), valamint megfelelő nyújtással (stretching) a próbálkozhatunk.

 

Iliotibialis szalag szindróma („Futó térd”): A térd külső részén égető fájdalom és nyomásérzékenység észlelhető, de érintett lehet a  csípő is. A comb külső részén húzódó ín gyulladása okozza a fájdalmat. Leggyakrabban futóknál, hegyről lefele futáskor, enyhén hajlított térdízület mellett jelentkezik a fájdalom.
Akut stádiumban  pihentetés, az érintett térd tehermentesítése, a gyulladás enyhítése ajánlott.
A tünetek enyhülését követően nyújtó gyakorlatok, gyógytorna végzése ajánlott.

 

Íngyulladás: A térdízületen tapadó izmok, inak gyulladása miatt is kialakulhat térdfájás, itt is a túlterhelés szerepet játszhat. A kezdeti pihentetést követően, itt is célzott izomerősítés és megfelelő nyújtás segítség lehet.

 

Szalag és meniscus sérülések: Főként sportolás közben bekövetkező sérülések. Hirtelen jelentkező, nagymértékű fájdalom és mozgáskorlátozottság (járás fájdalmas, bizonytalan) jellemző. Mielőbbi orvosi vizsgálat elengedhetetlen.

 

Térdarthrosis: 40 éves kor felett már gondolnunk kell az ízület kopásos megbetegedésére is. A fájdalom a mozgás kezdetekor jelentős (indítási fájdalom), mely az ízület bejáratása, mozgás hatására csökken. Terheléskor, nagyobb igénybevételkor ismét felerősödik, majd nyugalomban enyhül. A kezelés alapvető célja a betegség progressziójának megakadályozása. Rendszeres és célzott mozgásterápia, úszás, kerékpározás, porcerősítő készítmények szedése, táplálkozási és életmódbeli változtatások (testsúlycsökkentés) csökkentik a panaszokat. Előrehaladott állapotban orvosi beavatkozás válik szükségessé.

Sarokfájdalom

Sarokfájdalom

Sarokfájdalom:mi okozhatja?

A sarokfájdalom  kellemetlen,  és fájdalmas probléma, de sok  esetben könnyen orvosolható.  A fájdalmak oka legtöbb esetben mechanikai okok miatt következik be, de lehetséges komolyabb betegség is, pld.:  a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek is. A sarokfájdalom a lábfejen jelentkező panaszok közül az egyik leggyakoribb.

 

Túlterhelés miatt
Gyakori sarokfájdalom ok  a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis. Ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak és inainak, valamint a láb boltozatának a fenntartásában. Túlterhelés következtében azonban a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat.  Már a reggeli  talpra álláskor  jelentkezik a fájdalom, napközben mérséklődhet a fájdalom, de hosszú álldogálás vagy lépcsőzés után, közben  rosszabbodik.

 

Rossz cipőtől
A  sarkat érő ütődések, dörzsölődések miatt is alakulhat ki fájdalom. Főleg fiatalokat, gyermekeket érinti ez, a mivel még nem teljesen kifejlett a sarokcsont, és könnyebben sérülhet  a többi csonton. De bárkit érintheti ez a probléma  egy rosszul megválasztott cipő viselése, főként magassarkú-hordása miatt is.

 

Sarkantyú
Csontkinövések olyan  helyeken alakulhatnak ki, ahol a csontok dörzsölik  az izmokat, és így,  a folyamatos nyomás, dörzsölés hatására pedig gyulladás, fájdalom jelentkezhet.

A sarkon  sarkantyú két helyen keletkezhet: a lábszárizom ínjánál,  illetve  a talpi részen. lehetséges okok:  a túlsúly, a lábfej tartós megerőltetése, vagy a megválasztott cipő viselése.

Sarkantyú

Sarkantyú

A sarkantyú meghatározás alatt a sarokcsont csontkinövését kinövését értjük, melynek hátsó és talpi típusát különböztetjük meg elhelyezkedésük szerint.

A hátsó tipusút Haglund-saroknak nevezik, kialakulását a  rosszul megválasztott lábbeli okozza.  A másik ok a túlsúly. Leggyakoribb tünet a sarokfájdalom. A cipő nyomja a sarkat, mely kivörösödéshez, gyulladáshoz, fájdalomhoz vezethet. A talpi sarkantyú a sarokrész belső oldalán okozza a legfőbb fájdalmat és duzzanatot.

A talpi tipus a  (exostosis calcanei, talpi sarkantyú) a sarokcsont talpi felszínén keletkezik. Különböző láb deformitások, és statikai problémák okán alakul ki, a talpon lévő kötőszövetes bőnye feszül, mely a sarokcsont csonthártyáját irritálhatja, és hosszabb távon ez csontkinövés eredményez. Ennél a tipusú problémánál minden lépés fájdalommal járhat, hisz minden mozdulat nyomást gyakorol a begyulladt csontra és csonthártyára.

A lökéshullám kezelés

Térdfájdalom

A lökéshullám kezelés fontos része, hogy a gyulladás kialakulását kiváltó, az idők folyamán lerakódott, felhalmozódott lerakódások a fájdalmas területről a kezelés hatására gyorsabban távozhatnak el a vérárammal. A lökéshullámok az izmokat is fellazítják, oldják a görcsös, letapadt részeket, ezért mérséklődik a fájdalom is. Növelik a keringést, javítják az anyagcserét is, elősegítve ezzel a panaszok enyhülését, megszüntetését.

Lumbágó vagy derékzsába

Lumbágó vagy derékzsába

Az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegség,  mely igen intenzív deréktáji fájdalommal jár. Nem csak az idősek problémája, a fiatalokat is érinthet, mivel a többség  mozgásszegény életmódot folytat, és ami még fokozza a kialakulás lehetőségét, helytelen testtartásban a nap nagy részét ülő helyzetben töltik.

Miért alakul ki a lumbágó és mit tehetünk, ha már kialakult?

Kevesen gondolnák, hogy a gerincoszlopunk azért ez egyik leg sérülékenyebb részünk, mert statikailag a négy lábon járáshoz szükséges funkcióhoz fejlődött ki, de mi, úgy-e csak a meglévő két lábunkat használjuk. Így, viszont, az ágyéki-keresztcsonti gerincszakasz nap, mint nap nagy terhelésnek van kitéve.

Kialakulhat egy hirtelen mozdulatra, de fokozatosan is, sok tényező hatására. A lumbágó igen nagy fájdalommal járhat, sok esetben az érintett meg sem tud mozdulni.

Előzzük meg a lumbágót!

Ülőmunkát esetében minél többször fel kell állni az asztaltól.  Hogyha huzamosabb ideig egy helyben kell ülni, akkor lehetőség szerint változtatni kell minél gyakrabban a testhelyzeten. Nem mindegy a szék minősége sem, olyan kell, amelyik megtámasztja a derekat ülés közben, esetleg, külön deréktámaszt érdemes használni.
Az emelést ne lehajolva, hanem guggolva kellene végezni! Előbb térhajlítás, és egyenes háttal megpróbálni az emelést. Soha ne hajlított derékkal!
Jó matracon kellene az éjszakát is tölteni!
Fontos lenne a rendszeres testmozgás, például úszás, gerinctornára , olyan sport, amely melyekkel például megerősíthető a gerinc melletti izomzat. 
Oda kell figyelni a megfelelő cipő viselésére –ez főleg a nőkre vonatkozik-.