Isiászom van?

Az ülőideg-gyulladás - ülőidegzsába - isiász, a nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Ez a gerinc deréki szakaszából kiinduló, a lábszárba is jelentkező fájdalmak, tünetek együttese.

Mikor egy hirtelen mozdulatnál, vagy egy tüsszentés, köhögés alkalmával éles fájdalom hasít a derékba, mely esetleg a lábszárba is kisugárzik, számításba kell venni hogy isiász okozza, párosulhat hozzá akár tartós zsibbadás és fájdalom is.

Az ülőideg-gyulladás – ülőidegzsába – isiász, a nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Ez a gerinc deréki szakaszából kiinduló, a lábszárba is jelentkező fájdalmak, tünetek együttese. Az okok sok félék lehetnek, de az ülő életmód áll legtöbbször a háttérben. De kiváltó ok lehet még a porckorongsérv, az ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség. Sok esetben egy rossz mozdulat, rosszul időzített emelés okozza.

Tünetek

A jelentkezhet hirtelen is, de lassan, fokozatosan is. Jellemző lehet még a zsibbadás, érzéketlenség, szúró érzés, esetleg izombénulás, de igen súlyos esetek akár vizelet- vagy széklet-visszatartási problémát is okozhatnak. A fő tünet ellenben, a derékfájás amely a lábszárba kisugárzik. A fájdalom foka más és más , lehet enyhe, de elviselhetetlen is. A fájdalom jelentkezhet a derék és a térd között, a farpofa közepétől a vádli külső felszínén a negyedik és az ötödik lábujj közötti területig lefutva, illetve a far belsejétől a belső boka irányába haladva, a belső talpfelszínig húzódva.

Az isiászt jelezheti egy hirtelen nyilalló fájdalom, általában az egyik lábban jelentkezik. Ez a hexenschuss.

Hatékony segítség lehet az orvosi kollagén injekció, a természetes mechanizmusokon alapuló lökéshullám terápia.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ízületi problémái vannak?

Van rá megoldás! Nézze meg ajánlatunkat!