Sarokfájdalom

A sarokfájdalom  kellemetlen,  és fájdalmas probléma, de sok  esetben könnyen orvosolható.  A fájdalmak oka legtöbb esetben mechanikai okok miatt következik be, de lehetséges komolyabb betegség is, pld.:  a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek is.
Sarokfájdalom

Sarokfájdalom:mi okozhatja?

A sarokfájdalom  kellemetlen,  és fájdalmas probléma, de sok  esetben könnyen orvosolható.  A fájdalmak oka legtöbb esetben mechanikai okok miatt következik be, de lehetséges komolyabb betegség is, pld.:  a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek is. A sarokfájdalom a lábfejen jelentkező panaszok közül az egyik leggyakoribb.

 

Túlterhelés miatt
Gyakori sarokfájdalom ok  a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis. Ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak és inainak, valamint a láb boltozatának a fenntartásában. Túlterhelés következtében azonban a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat.  Már a reggeli  talpra álláskor  jelentkezik a fájdalom, napközben mérséklődhet a fájdalom, de hosszú álldogálás vagy lépcsőzés után, közben  rosszabbodik.

 

Rossz cipőtől
A  sarkat érő ütődések, dörzsölődések miatt is alakulhat ki fájdalom. Főleg fiatalokat, gyermekeket érinti ez, a mivel még nem teljesen kifejlett a sarokcsont, és könnyebben sérülhet  a többi csonton. De bárkit érintheti ez a probléma  egy rosszul megválasztott cipő viselése, főként magassarkú-hordása miatt is.

 

Sarkantyú
Csontkinövések olyan  helyeken alakulhatnak ki, ahol a csontok dörzsölik  az izmokat, és így,  a folyamatos nyomás, dörzsölés hatására pedig gyulladás, fájdalom jelentkezhet.

A sarkon  sarkantyú két helyen keletkezhet: a lábszárizom ínjánál,  illetve  a talpi részen. lehetséges okok:  a túlsúly, a lábfej tartós megerőltetése, vagy a megválasztott cipő viselése.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ízületi problémái vannak?

Van rá megoldás! Nézze meg ajánlatunkat!