+36 1 / 409-36-43

saxmed@saxmed.hu

1162 Budapest

(Árpádföld), Cserhida u. 8.

Nyitvatartás

Hétfő-Péntek: 10-16 óráig

Segíthetnek a lökéshullámok

Sarkantyú – Csontkinövés a sarokcsonton

A sarkantyú gyakran kialakuló elváltozás a sarok hátsó részén, esetleg talpi oldalán található csontkinövés, egy fajta meszes tüske a sarokcsonton.
Csontkinövés a sarokcsonton

A sarkantyú gyakran kialakuló elváltozás a sarok hátsó részén, esetleg  talpi oldalán található csontkinövés, egy fajta meszes tüske a sarokcsonton.  A sarok alsó felszínén lévő csontkinövés a hosszanti szalag eredési területének meszesedése, a sarok hátsó felszínén pedig az Achilles ín tapadásának a meszesedéséből keletkezhet.  Maga a kinövés nem fáj. De amennyiben begyullad igen nagy fájdalmakat okozhat!

 

Hogyan alakul ki?
A meszesedés létre jöhet : túlterhelés miatt-  pld. túlsúly -,  vagy irritáció –  pld. nem megfelelő lábbeli viselése -, vagy tartós megterhelés (pl. állómunka végzése) okán.

A  leggyakoribb kialakulási ok,  lúdtalp miatt túlfeszülő a talpi szalag. A talpi szalag feladata, hogy a talpi boltozatot áthidalva tartson.  Amennyiben a boltozat lelapul, az áthidaló szalag túlfeszül, és erősebben húzza az eredési területet. Ez  meszesedés okoz. Krónikus gyulladás esetén is kialakulhat meszesedés, főleg az Achilles ínnál.

 

Milyen panaszokat okoz?
A meszesedés magától nem fáj, viszont a belőle származó lerakódások felszaporodnak a szövetek között , és az így, a keletkezett gyulladás igen. Ilyenkor a sarokra ráállni, lépni nagyon fájdalmas tud lenni. Főleg, ha a talpi oldalon van a gyulladás.

 

Hogyan kezelhető?
Pihentetés, a láb óvatos tornáztatása, a lábszár izmainak nyújtása és masszírozása segít, egyéb terápiákkal együtt alkalmazva. A fizikoterápiás kezelések egyszerű esetben jó hatásúak. Sokféle gyulladáscsökkentő krém kapható, érdemes kipróbálni valamelyiket. Gyulladáscsökkentő gyógyszert orvosi javaslatra szedjünk. Az erős sarokfájdalom ezeknek a kezeléseknek néha ellenáll. Amennyiben a fentebb leírt a kezelésekre nem szűnik a fájdalom, akkor a legerőteljesebb terápiák egyikét kell választani: ez a lökéshullám terápia, mellyel hozzájárulhat

  • keringés, az anyagcsere javításához
  • a fájdalom közvetlen csillapítására
  • a merev, görcsös érzések megszüntetéséhez
  • a sarkantyú okozta problémák enyhítésére
  • izomlazítás: a kötött izomzat lazulása, a triggerpontok – görcsös csomók az izomzatban – oldásához,
  • letapadások megszüntetéséhez,
  • a kötőszövet – fascia – lazításához,
  • esetleges lerakódások – meszesedés-kopásból adódott – oldásához,
  • mozgékonyság fokozásához.

 

El lehet tüntetni a meszesedést?
Magát a sarkantyút kezelésekkel nem, ez műtéti megoldást igényel.  De ha nem idéz elő gyulladást, akkor szerencsére semmilyen panaszt, fájdalmat nem okoz. Ezért a kezelés elsődleges célja a gyulladás megszüntetése és nem a mész eltüntetése. Ez minden ízületi területre érvényes. A meszesedés legtöbbször a szervezet védekező reakciójaként alakul ki. Ehhez nyújthat segítséget a lökéshullám terápia is.

Ízületi problémái vannak?

Van rá megoldás! Nézze meg ajánlatunkat!